Toto je archiv starého webu a není již udržován. Aktuální web zelených na Praze 6 najdete na adrese praha6.zeleni.cz »
Radnice mohou přijít o peníze, které svěřily finančním společnostem
Radnice Prahy 6, 10 a 13 svěřily své volné prostředky, které získaly především z různých prodejů, společnostem podnikajícím na finančním trhu. Měly jim garantovat větší výnos, než kdyby peníze ležely na běžných účtech. Nyní není jasné, zda se jim prostředky skutečně vrátí. Například společnost Depozitní centrum, vlastněná firmou Key Investments a operující s penězi radnic, měst a krajů, čelí podle serveru ceskapozice.cz exekuci.

Podle zelených v Praze 6, která Key Investments poskytla asi čtvrt miliard korun, se radnici může vymstít hazard s veřejnými prostředky. "Jako opoziční zastupitelé nemáme nástroje, jak věrohodně zjistit, zda bylo ponechání obecních peněz společnosti Key Investments, a. s. výsledkem zákulisních dohod a obchodů mezi spřátelenými skupinami či je to spíše náhoda, nezkušenost nebo lajdáctví," uvedla šéfka zastupitelů SZ v Praze 6 Petra Kolínská.

Mluvčí Prahy 6 Martin Šalek tvrdí, že radnice v letech 2003 až 9 za správu aktiv od Key Investments inkasovala 73 miliónů korun. "Jen pro srovnání: aktuálně má městská část Praha 6 u různých vysoutěžených správců vložené prostředky ve výši asi jedné miliardy korun," přiblížil Šalek. Ze smlouvy společnosti Key Investments s radnicí plyne požadavek na konzervativní investování. "Smlouva obsahuje i podmínku likvidity a to do 10 dnů. Důvodem je potřeba radnice krýt investiční akce, které realizovala v minulosti a plánuje i letos," dodal Šalek a zmínil novou školku, pochybnosti zelených však nerozptýlil. Praha 10, která Key Investments svěřila 200 miliónů korun, se podle mluvčího Jana Charváta ztrát příliš neobává, i když své ani tak dostat zpět nemusí. "Vklady máme pojištěné," řekl Právu Charvát.

Otázkou zůstává, jestli ztráty nepostihnou radnici Prahy 13. Zastupitelé se loni rozhodli Key Investments svěřit až čtvrt miliard korun z výnosu prodeje technologických celků, a to na půl roku. Peníze by už pomalu měli mít zpět.

Autor: Petr Janiš, Právo, 17.3.2011

Anketa
Se kterým z developerských projektů v okolí Vítězného náměstí nejvíce nesouhlasíte?
Celkem hlasovalo: 777